Den 27 april 2024 genomfördes Kvinnocirkeln Sveriges extrainsatta årsmöte. 33 röstberättigade personer deltog på plats och 11 fullmakter hade lämnats in. Röstlängden fastställdes till 44 personer.

Styrelsen la fram en proposition där man yrkade på följande:

  • att årsmötet beslutar att föreningen ska upplösas
  • att årsmötet utser en arbetsgrupp bestående av minst tre personer, som ska kartlägga behov hos KCS medlemmar, samt informera om att föreningen har upplösts
  • att arbetsgruppen för dialog med Posithiva Gruppens styrelse, så att KCS medlemmars behov tillvaratas av PG
  • att arbetsgruppen arbetar i ett år efter att föreningen upphört.Propositionen finns att läsa i sin helhet längre ner i detta utskick.

Under mötet fick de medlemmar som ville föra fram sina åsikter göra så enligt en talarlista. Brev från medlemmar lästes också upp.

Röstningen genomfördes på röstsedlar. Resultatet av röstningen visade att 32 personer röstade för nedläggning av föreningen. Enligt stadgarna krävs minst två tredjedelars majoritet vid beslut om upplösning. Vid såväl ordinarie årsmöte den 24 februari 2024 som vid extra årsmöte den 27 april 2024 röstade minst två tredjedelar av årsmötet för propositionen i sin helhet, vilket innebär att Kvinnocirkeln Sverige (KCS) upplöses.

Årsmötet valde Ophelia H, Rebecka C och Franciska H att sitta i arbetsgruppen. Efter årsmötet har även Chantale N anslutit till arbetsgruppen. Arbetsgruppen kommer nu påbörja uppdraget i enlighet med propositionen.

Att KCS läggs ner och att arbetsgruppen har ett uppdrag att föra dialog med Posithiva Gruppen (PG) betyder inte att det är ett krav för KCS medlemmar att gå med i PG. Ingen medlem i KCS tvingas bli medlem i PG.

KCS inplanerade aktiviteter för 2024 (exempelvis Må bra-dag för kvinnor som lever med hiv i augusti) kommer genomföras som planerat då KCS har finansiering från Folkhälsomyndigheten året ut. KCS kommer läggas ner vid årsskiftet 2024/2025.

Den nuvarande styrelsen för KCS sitter kvar till dess att föreningen är nedlagd och kommer att förvalta nedläggningen.

Om du har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig till info@kcs.nu

Proposition 1

Styrelsen för KCS föreslår att föreningen upplöses

Cirka 8500 personer lever med hiv i Sverige, varav cirka 40 procent är kvinnor. Kvinnocirkeln Sverige (KCS) har i många år arbetat med att arrangera sociala aktiviteter och stödinsatser för kvinnor som lever med hiv. KCS styrelse ser att behovet av stödinsatser fortsatt är på en hög nivå. Samtidigt finns det andra behov i vår målgrupp som föreningen inte tillgodoser. Det gäller inte minst insatser som ökar den fortfarande låga kunskapen om hiv och minskar stigmatiseringen i samhället. Det handlar även om påverkansarbete gentemot beslutsfattare i frågor som bl.a. borttagen informationsplikten för alla som lever med hiv. 

KCS har ett nära samarbete med Posithiva Gruppen (PG). Sedan 2023 är alla som lever med hiv, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning, välkomna att bli fullvärdiga medlemmar i PG. Det innebär att det nu finns en möjlighet att samla alla som lever med hiv i Sverige i en nationell organisation. KCS styrelse ser detta som en chans att skapa en samlad, stark röst för alla som lever med hiv. Dessutom ger det ökade muskler att driva på i frågor som specifikt rör kvinnor som lever med hiv.

Posithiva Gruppen erbjuder både stöd i olika former och sociala aktiviteter, (en del separatistiska forum för olika målgrupper och en del öppna för alla som lever med hiv). Dessutom har man ett aktivt påverkans- och informationsarbete.

Den 10 november 2023 bjöd KCS styrelse in till ett medlemsmöte och 19 medlemmar deltog. På medlemsmötet diskuterades upplösning av föreningen. Medlemsmötet beslutade att ge KCS styrelse i uppdrag att till årsmötet 2024 presentera ett förslag för hur en upplösning med fokus på tillvaratagande av KCS medlemmars intressen skulle kunna se ut. Uppdraget har resulterat i denna proposition.

Styrelsen för KCS föreslår att:

  • årsmötet beslutar att föreningen ska upplösas.
  • årsmötet utser en arbetsgrupp bestående av minst tre personer, som ska kartlägga behov hos KCS medlemmar, samt informera om att föreningen har upplösts.
  • arbetsgruppen för dialog med Posithiva Gruppens styrelse, så att KCS medlemmars behov tillvaratas av PG.
  • arbetsgruppen arbetar i ett år efter att föreningen upphört.

Öpnna propositionen som PDF.